Fullmetal Alchemist | Zoznámte sa s chlapcom z ocele a srdom zo zlata

Dátum pozretia: 23.11.2014 
ŽánerAnimovaný / Dobrodružný / Dráma / Fantasy
Počet epizód: 51x24min + film 
Poznámka: Dielo má aj mangu. Táto séria sa niekde v polovici od nej odkláňajú a preto pozdejšie vznikol remake s názvom Fullmetal Alchemist Brotherhood.

Človek nemôže získať nič bez toho, že by niečo obetoval. Aby ste niečo získali, musíte obetovať niečo rovnakej hodnoty. To je prvý zákon alchýmie. Kedysi sme naozaj verili, že je to jediný zákon sveta.
Alchýmia. V našom svete to voláme veda, občas dokonca mágia. Zákon o rovnocennej výmene však platí v oboch svetoch. Bratia Elricoví , Edward a Alphonse, túto dohodu porušia vo chvíli, keď sa pomocou ľudskej transmutácie pokúsia oživiť ich mŕtvu matku. Bohužiaľ, ani Alchýmia nemá tú moc ovládať smrť a tak to, čo vychádza z kruhu sa nedá považovať za niečo ľudské. Bratia Elricoví za svoju nezodpovednosť zaplatili obrovskú cenu v podobe Edwardovej ruky a nohy a Alovho tela. Edward končí s mechanickými rukami a Alphonsová duša sa pripútala k starému brneniu. Od tej doby sa spolu snažia vrátiť svoje staré telá, pre ktoré sú schopní obetovať takmer všetko. Putujú krajinou a snažia sa rozlúštiť prastarú legendu o kameni mudrcov- predmete tak silnom, že nepodlieha ani zákonom Alchýmie.

"Neexistuje nič také ako bezbolestná lekcia. Proste neexistuje. Obete sú nevyhnutné. Nič nemôžeš získať bez toho, aby si niečo najprv stratil. Hoci ak dokážeš tú bolesť vydržať a zbaviť sa jej... zistíš, že máš srdce dosť silné na to, aby si prekonal všetko. Hej, srdce z ocele."

Úspešnejším seriálom je už hádam len Bleach či Naruto. Fullmetal achemist obsadzuje prvotné priečky vo všetkých prieskumov a len málokto by mu dokázal dať menej než päť a pól hviezdičky. Fullmetal Alchemist je skutočne jedno z vrcholných diel anime. Príbeh je prepletaný hlbokými úvahami a silnými emóciami, ktoré vás doslova zrazia na zem. O to horšie, že postavy konajú tak neuveriteľne skutočne. Budete bojovať s túžbou sa im hodiť okolo krku a utešiť ich. Každá postava si za sebou výrazne nesie svoju minulosť a to u nich spôsobuje morálno-etické rozpory. Často nie len jednotlivých postáv, ale aj skupín. Možno práve preto vás toto anime donútiť súcitiť so sériovými vrahmi, bezduchými vojakmi, zvrátenými vedátormi, zradcami či neľudskými monštrami.
Postupom času všetci prechádzajú istým vývojom. Najzreteľnejšie je to asi u Eda, ktorý často stojí nad otázkami toho, čo je správne, ľahké, dobré, zlé, alebo aspoň prijateľné. Napriek pochmúrnej téme si toto anime nenechá újsť príležitosť vyčariť vám úsmev na tvári.

"Človek, ktorý spôsobuje utrpenie, nemôže odpočívať. Jeho vinná myseľ mu to nedovolí. Ale dnes konečne zavriem svoje oči do živej nočnej mory a ľahnem si s vedomím, že sa už viac nezobudím."

Z celého seriálu ma najviac fascinovala sila Alovho a Edwardového spojenia. Mnoho súrodencov by im mohlo ich vzťah závidieť a napriek tomu, že často nie je dokonalý, lásku a oddanosť je cítiť aj v chvíľach rozorvanosti. 
Druhé najväčšie prekvapením sú homunkolovia. Kreativita, s ktorou boli stvorení a rozmanitosť ich schopností vás okamžite očarí. (Miestami som normálne rozmýšľala či Edward robí správnu vec...)
Anime má atraktívnu kresbu. Rýchly a pútavý dej bez zbytočných scén dopĺňaný skvelou hudbou. Koniec ma dojal k slzám a aj keď s ním nie som celkom spokojná, je to len ďalší dôvod prečo s Fullmetal Alchemist pokračovať ako filmom. U seba nemôžem vyjadriť nič viac, ako nadšenie a želám vám, aby sa vám to páčilo tak ako mne!

Páčila sa vám recenzia? Pozriete si ho? Videli ste už niekedy toto anime? Páčilo sa vám? Máte nejakú obľúbenú postavu? Alebo hlášku? Odporučili by ste ho ďalej?


Páčil sa vám článok? Prečítajte si aj:
Blood C: Putojem v pasci nekonečnej noci | Anime recenzia
Viallen a Anime | Ako som začínala?

Čitateľom od Viallen: Dúfam, že sa moja rubrika Anime bude len rozrastať! Teší ma, že ste si prečítali ďalší prírastok tohto blogu. Ak sa vám páčil, nezabudnite mi dať 1+ a potešte ma svojim komentárom. Ak ste tu prvý raz, filmové články (teda aj anime) vychádzajú každú stredu. Ak vás však môj blog zaujal môžete kliknúť na follow či už na google+ alebo bloglovin a tak vám nikdy neunikne žiadna novinka. Ja sa teraz s vami lúčim, uvidíme sa pri nasledujúcom článku a zatiaľ sa držte!

Vaša priateľka Viallen

Menovky: ,