Ako sa správame na Vianoce? | Typy ľudí, ktoré istotne poznáte...

Vianoce- sviatky, o ktorých sa hovorí, ako o najkrajších v roku. Možno áno, ale pre mnohých z nás to znamená poriadny stres. Vymýšľanie dokonalých darčekov, dlhé státie v radoch a vystrašené pobehovanie po byte, keď sa nič nedeje načas. Ach! Ako ja milujem tieto sviatky. Všetci sa tento deň správame trochu šialene a preto som pre vás vybrala pár vianočných typoch, ktoré ste za život isto stretli alebo ste sa nimi sami stali. Tak čo? Patríte k jedným z nich?
Vianočný nestíhač
Tento typ poznáte veľmi ľahko. Pravdepodobne sa ešte 24.decembra dobýja do najbližšieho obchodu, pretože rok je príliš krátky na kúpu všetkých darčekov. Kde ho stretneme? Panikári na pumpe a skupuje pár stieracích žrebov a bagety na Štedrú večeru. Doma sa mu o nič lepšie nedarí. Polievka je slaná, ryba nedopečená a na hodinách odbíja vytúžených deväť. Deti kričia od hladu a za chrbtom mu striehne Vianočný frfloš, ktorý neváha pripomenúť, aké je všetko zlé, aký je náš Nestíhač neschopný, ostatne, ako každý rok. Na konci s vytúženým úsmevom usadá k telke, nohy namáča do lavóra, hltá prášky proti migréne a kým upadne do sladkého spánku napadne ho posledná vianočná myšlienka: ,,Do riti, zabudol som na vianočné pozdravy!"

Vianočný strýko Dudroš
Ale vy ich možno poznáte, ako Vianočných frflošov. Frflošov nejde prehliadnúť. Celý deň sa potulujú po byte a svoji ostrielavým humorom bombardujú všetkých v byte. Mačky sú príliš chlpaté, svetielka nesvietia v správnom poradí a kto videl, aby mal niekto modrý stromček! Správne farby Vianoc sú predsa zlatá, červená a zelená. Na všetky snahy uzmiernenia ako: ,,Posaď sa na chvíľu a daj si s nami koláčiky," reaguje typickým: "Ach! Nemal by som už toľko jesť. Zase priberiem a celý rok si budem naprávať figúru." Pričom možno aj nenávistným pohľadom prepaľuje najchudšieho člena rodinného klanu. Tá najhoršia veta, akú však môžete od Frfloša počuť je: ,,Tá ryba je plná kosti." Dám vám múdru radu v snahe zachovať dobré susedské vzťahy. Ak ste sa náhodou v tomto popise našli, tú rybu ďalej nejedzte! Nikdy neviete kedy vám to zachráni život....

Vianočný fanatik
Opak Nestíhača. Vianočné prípravy berie veľmi vážne a na deň D chce mať všetko perfektné. Preto už v júny vyháňa svoju rodinu na povinný nácvik. Spoločne v peknom lesnom prostredí trénujú úsmev pri odbaľovaní darčekov, skúšajú pózovanie na fotografie pre vianočné pohľadnice a na Vianoce sa nič v dome nepohne bez poriadneho bojového plánu. O 8:00 sa podávajú koláče s čajom. Kto príde o 8:01 čaká na koláč do budúcich Vianoc! Ozdoby na stromčeku musia visieť v súmerných radoch ako malý cínový vojačikovia. Dvadsať rokov tento systém fungoval, prečo ho meniť?  Takýmto ľuďom sa radšej nepleťte do cesty. Berte ich s rezervou. Fanatici sa o všetko postarajú, takže máte voľný deň bez stresu.

Vianočný povaľač
Vitajte v mojom svete! Od rána, čo sa zobudí zasadne pred telku a nič nerobí. Svet rozprávok je omnoho zaujímavejší a sám čaká až iní spravia to, čoho by sa mal chytiť sám. Vianočného pečiva v jeho blízkosti rapídne ubúda, ale keďže sú sviatky zázrakov, možno mu niekto uverí, že ich požrali škriatkovia. Povaľač s úsmevom sleduje stresované tváre príbuzných a svojimi večnými poznámkami sa snaží upokojiť napätú atmosféru: "Pokojne, všetko sa nejak urobí... Čo všetci tak stresujete?" Prosím, nesnažte sa ho meniť. Ak ho zaváľate kopou úloh, aj tak nič neurobí a prehnaný zoznam mu iba skazí Vianoce.
Vianočný fotograf
Človek, ktorý sa postará, aby ste si vianočnú atmosféru užili aj po sviatkoch. Pobehuje po byte s foťákom a skrytý v chladnom tieni rohu miestnosti striehne na najtrápnejšie momenty vašej rodiny. Vyžíva sa v momente prekvapenia a momentky sú jeho najväčšou láskou. V tak nádherný deň nesmie nič prepásť, preto odfotografuje tri štádia prípravy ryby, mak pripravený na Pri pozdejšom listovaní je väčšina fotografií absolútne nepoužiteľných, no preňho to boli najkrajšie Vianoce v živote. (Tak nejak dopadnete, ak sa mi pokúsite dotrepať na Vianoce domou. Upozorňujem vás! Foťák je nabitý a v zálohe mám tri ďalšie baterky. Nič mi neujde!) 
opekance, rozkrájanú kapustu, ktorá čoskoro poputuje do kapustnice. 

Čo hovoríte na článok? Ktorý popis vianočného typu sa vám páčil najviac? Poznáte tieto typy vo svojom okolí? Alebo nim sami ste? Ktorého z nich nenávidíte? Prežívate cez Vianoce skôr pohodu, či sa objaví aj nejaké to naháňanie a stres? 


Páčil sa vám článok? Nenechajte si ujsť ani...
Zoznam najotravnejších ľudí na svete-Ľudia na zabitie| Tolerancia vládne 
Čo sa o nás ženách hovorí?-Stereotypy a predsudky | o ženách 
Krátke záblesky šťastia-Radosti a závislosti 

Epilóg pre záujemcov: Zdravím, ľudkovia. Som rada, že ste si prečítali ďalší z mojich šibnutých článkov. Pôvodne som sem chcela prísť s veľkým dilema Santa vs Ježiško, ale usúdila som, že určite máte lepšie veci na práci, než polemizovať nad kravinami. Veď začínaj prázdniny! Hádam som aspoň trochu pozdvihla vianočného ducha. Nezabudnite mi zanechať nejaký milý komentár, zbehnite na môj bloglovin a google+. Teším sa na vás zas na budúce. Majte sa!

Vaša priateľka Viallen

 

 

Menovky: