Živly, ktoré nás zväzujú

To, že človek podľa štatistík najčastejšie zapredá dušu pre sex, peniaze, moc, pomsta a láska- sme sa mohli dozvedieť už v knihe od Richelle Mead. Nebudem vás nudiť nudnými piatimi základnými živlami prírody- tie už každý pozná.  
Živel pre mňa predstavuje energiu, ktorá môže ako pomôcť, tak aj veľmi ublížiť. Preto som pre vás pripravila nové. Tie, ktoré dokážu človeka doviesť až na samé dno: láska, nenávisť, myseľ, strach a peniaze.

Duch- strach
Ten najhorší z pocitov, aký podľa mňa existuje. Pripravuje nás o mnohé zážitky, úspechy, zatemňuje myseľ a sťažuje život. Koľko vecí si chcel spraviť, no neurobil si to? Určite ich bolo dosť, pritom to možno len chcelo nadýchnuť sa, zaťať zuby a spraviť krok dopredu. Skús v sebe na chvíľu objaviť to dieťa, ktoré sa bezhlavo pustilo dole kopcom, bez toho, aby rozmýšľalo, ako to dopadne. Najväčšia chyba, ktorú môžete v živote urobiť, je stále mať strach, že nejakú urobíte. (Elbert Hubbard)

Voda-myseľ
Nie nadarmo sa hovorí, že sme tým, na čo celý deň myslíme. Sama si niekedy hovorím, že život je o toľko zaujímavejší v mojej hlave. Je zaujímavé, aké sme my, ľudia, strašne ohraničené bytosti. Všetkému dávame začiatok a koniec, dokonca aj veciam, ktoré by mali byť nekonečné a nesmrteľné. Hlava sa stáva našim vlastným väzenie a činy krokom, len tak ďaleký, aký je tok, z tých najmenších myšlienok.

Oheň- láska
Musíme uznať, že láska je jedna z najpoužívanejších námetov. Či už v piesňach, filmoch, knihách a hlavne v poslednej dobe, akoby sa roztrhlo vrece s milostnými trojuholníkmi, ktoré teraz asi zabezpečujú všetky priečky bestsellerov, hádam už v každej knihe pre teenagerov. A všetkým nám je asi jasné prečo. Láska. Ten cit, ktorý ľudí sužuje i napĺňa už celé veky. Nelogický, bláznivý a pritom tak krásny...Vhodnejší živel, ako je oheň by sme pre ňu nenašli.
Možno mi budete niektorí oponovať, že láska nie je len to krásne- budem so všetkými súhlasiť. Je to obeť, ktorú pre ňu musíme prinášať. Zlomené srdcia, kým nepríde to pravé.
Súvisiaci článok:Láska na prvý pohľad | Pravda alebo nezmysel?

Zem- peniaze
Peniaze na mieste, kde predtým sídlila zem. Prečo? Peniaze, rovnako ako zem, súvisia s istotou. Už od narodenia počúvame: "Musíš sa dobre učiť, aby ťa zobrali na dobrú školu a našiel si si dobrú prácu!" Náhlime sa za majetkom, človek má neraz dve, tri práce, aby uživil rodinu. Nakoniec sa dostávame k tomu, že žijeme životy, ktoré nás nebavia a kupujeme veci, ktoré nás neuspokojujú. A teraz sa vás spýtam jedno. Čo by ste robili, ak by peniaze v živote nehrali žiadnu úlohu? Ako by ste naozaj naložili so svojím životom? Mnoho ľudí, čo vyštuduje, sa nikdy nedostane k práci, ktorú naozaj chceli robiť. Radšej si vyberú inú možnosť, než ísť za svojím snom a ostať bez peňazí.

Vzduch- nenávisť
Musím s tebou zaobchádzať ako s človekom, či mi budeš oplácať rovnakou mincou alebo nie, pretože si ľudskou bytosťou. (J.Adair)
Nenávisť je cit, ktorý len uberá energiu, pre niečo, čo za to ani nestojí... Ľudí, ktorých nenávidíte vám nikdy nepovedie prepáč, pravdepodobne ich ani nezaujímate tak, ako oni vás. Za svoj život ste už určite ublížili mnohým ľuďom a oni zas zranili vás. To jediné, čo môžete je zabudnúť alebo odpustiť. V jednom aj druhom prípade sa vám život o niečo zlepší.


Články,ktoré by vás mohli zaujímať:
Realita môže zničiť sen. Tak prečo sen nemôže zničiť realitu? 
Najhoršie slová na svete...Čo keby? -Kedy prestaneme všetko ľutovať?
Samovražda | Smutný koniec života -Nie vždy existuje happy end
Vlastnosti, ktoré by nemali vymrieť - Akých ľudí si vážim

A nezabúdajte,že stále sa môžte prihlásiť do projektu 5 dôvodov prečo.Už sme mali jeden pokus, takže čakám na ďalšie vaše články :)
Info o projekte info o projekte
Info o projekte 5 dôvodov prečo

Ktorý je podľa vás najhorší?
Vedeli by ste vybrať aj nejaké ďalšie?
Ktorý z nich, robí najväčší problém vám?
Sleduj ma na:
Vaša Viallen

Menovky: